Tre generationer under samma tak

Såhär va. Min pappa är född -41. Mamma är född -59. Och jag är född -87. Det är mycket som har hänt däremellan. Vilket innebär att jag och päronen har olika infallsvinklar och syn på saker, vilket leder till att vi diskuterar massor (vilket är fantastiskt!) och missförstår varandra ibland (mindre kul).

Men häromdagen när nån snygga chicks and dudes var hemma hos mig, satt pappsen och kollade på en film från kravallerna i Malmö under Stoppa Matchen. Och då sa han "Men dom är ju utlänningar" och syftade på dom ungdomar som kastade gatstenar just där. Och på sättet dom pratade ("Jag har knullat din mamma, mannen!" på blatteskånska lolz) lät det som som hade invandrarbakgrund, ja, bara det att nån född på 80-talet kanske hade unvikit just ordet utlänning för att det låter rasistiskt. Nu vet ju jag om att min pappa inte är rasist, men hur ska andra kunna veta det? Jag vill ju inte att dom ska gå hem och tänka att han är det.

När jag tog upp detta med mina päron senare den dagen tyckte jag inte att dom förstod vad jag menade. Blah blah generationer, olika ord, osv osv, och jag fattar ju vad dom menar, men oavsett ålder måste man faktiskt tänka på vad man säger. Tycker jag iallafall.

Men det störde mig, att det inte kändes som dom förstod, så jag har tänkt och tänkt på hur jag skulle förklara det. Och så kom jag på det! Jag har en farbror som är mkt trevlig, men som är rasist. Och homofob. Och aldrig har jag sagt till. Aldrig har jag sagt "Du, jag tar illa upp och blir ledsen när du säger så." Otaliga gånger har jag suttit där, tyst som en mus, när han säger diverse hemskheter. Jag säger ingenting, och det gör jag ju för mina föräldrars skull. Kul om det blir värsta bråket och släktfejd och sånt? Nej. Man ju fråga sig om det är det rätta att göra, men jag kommer iallafall inte att säga något.

Imorse tog jag upp detta och budskapet gick fram alldeles utmärkt. Mkt nöjd med mitt lilla framläggande.

Och än en gång får jag bekräftat att mina föräldrar är bäst.

Kommentarer
Postat av: alex

ÅH! :) jag blir ju alldeles tårögd så fint! och ja, det där med ord är jävligt laddat. o vad man menar o missförstånd o respekt o ja.och JA släkt o gamlingar är svinsvårt. det är jobbigt att vara obekväm. samtidigt är det jävligt obekvämt för en själv att gå omkring o känna sig stött och kränkt. uschhhho så vägrar du svara i telefon då ja...???????

2009-03-13 @ 16:23:42
URL: http://sexveckor.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0